Jdi na obsah Jdi na menu

Mariánská pouť v Hájku

14. 5. 2022

V sobotu 14. května 2022 se v Hájku u Unhoště koná mariánská „svatomatějská“ poutní sobota. Srdečně zveme farníky k návštěvě známého františkánského poutního místa s možností následné pěší poutě na Strahov. Poutní mše svatá začíná v 11:00 se strahovským opatem Danielem Peterem Janáčkem, O.Praem., s účastí dalších kněží. 

Hájek je dostupný veřejnou dopravou. Autobus či vlak jezdí z Prahy do Jenče, který je vzdálen 3 až 4 km po rovinaté asfaltové silničce od poutního místa. Do kláštera se lze dostat i osobní dopravou autem či na kole. 

Po mši svaté může následovat (za hezkého počasí) občerstvení formou opékání špekáčků – špekáčky a další ingredience si poutníci obstarají individuálně. Koláče, nakrájená zelenina či ovoce jsou vítány. Nápoje se dají nakoupit v tamní hospodě u kláštera. 

Kdo bude chtít jít následně na pěší pouť, z Hájku vyrazíme přes Litovici, Břve, Hostivici, Sobín, Zličín, Řepy, Bílou horu a Břevnov na Strahov, kde pouť ukončíme krátkou modlitbou u sochy Panny Marie z exilu (alternativně ji ukončíme v Hostivici, jako v posledních předkovidových letech). Během pochodu kolem výklenkových kaplí s motivy ze života Panny Marie a sv. Františka z Assisi, které nám budou orientačními body, lze rozjímat tajemství posvátného růžence a bavit se. Předpokládaná délka trasy je 18 km (do Hostivice jen 6 km), prakticky v rovinatém terénu. Pro ty, kteří nebudou moci dále, je v blízkosti pravidelná doprava na karlovarské silnici a Buštěhradské dráze a v Praze městská doprava. Cestu až na Strahov lze klidně projet na kole či s kočárkem. 

S sebou si vezměte růženec, kancionál (např. v mobilu), občerstvení, něco proti dešti a hlavně dobrou náladu...

Bližší informace u pana Víta Ossendorfa.

 

Pojďte do lesa svatého,

k Panně Rodičce Boha živého,

tu milostí nabudete,

a potěšení dojdete.

(stará poutní hájecká píseň)