Jdi na obsah Jdi na menu

Naléhavý úmysl papeže Františka

 

Co je Celosvětová síť modlitby s papežem (Apoštolát modlitby)?

Je to zcela jednoduché. Na Apoštolátu modlitby se může podílet každý člověk bez ohledu na své postavení či vzdělání. Nevypisuje se přihláška, nevydávají se legitimace, neplatí se členské příspěvky.

Apoštolát modlitby nabízí velmi jednoduchý způsob, jak ovlivňovat prosazování dobra a potlačování zla v Božím království na zemi. Modlitba je tak důležitá a tak účinná, že nám to připadá neuvěřitelné. Do modlitby vkládám všechno, co jsem a co mám. I zcela nepatrná věc pak nabývá na síle a vážnosti, protože vše konám v Duchu svatém a ve spojení s Ježíšem Kristem a Otec to přijímá s laskavostí a velmi si toho cení.

Denně se modlím obětní modlitbu Apoštolátu, vkládám do ní všechno, co je mi na světě drahé, a přidávám k tomu modlitby a práce, radosti a bolesti celého dne. Spojuji vše s obětí, kterou Kristus přináší Otci, a tím vše nabývá na hodnotě.

Celý můj život tak přes svou nedokonalost a nepatrnost získává hluboký smysl, i když možná náležím k těm, s nimiž se už pro jejich pokročilý věk, nemoci nebo tělesné slabosti moc nepočítá.

V celé své jednoduchosti spojuje Apoštolát modlitby ty, kdo jsou do něj zapojeni, ve společném zápase se skutečně důležitými problémy církve na celém světě. Tím znásobuje účinnost a důležitost jejich dávání.

Nevede se evidence o počtu lidí, kteří se do Apoštolátu modlitby zapojují, odhaduje se však, že je jich na celém světě asi 50 až 70 milionů.

 

Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby s papežem (Apoštolátu modlitby)

Nebeský Otče,

kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem,

který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa,

ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti.

Duch Svatý, který vedl Ježíše,

ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce.

Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve,

to vše přináším jako svou nepatrnou oběť

zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

 

Všeobecný nebo evangelizační úmysl + Národní úmysl

 

Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás!

Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

 

Úmysly Celosvětové sítě modlitby s papežem na rok 2019

 

LEDEN Mladí lidé a příklad Panny Marie

Evangelizační úmysl: Za mládež, především za mladé v Latinské Americe, aby podle příkladu Panny Marie odpovídali na volání Pána a ohlašovali světu radost evangelia.
Národní úmysl: Ať se církev stává v naší zemi znamením naděje pro budoucnost.

 

ÚNOR Obchod s lidmi

Všeobecný úmysl: Za velkodušné přijetí obětí nezákonného obchodování s lidmi, nucené prostituce a násilí.
Národní úmysl: Ať je naše víra pro hledající pravdivým svědectvím živého vztahu s Bohem.

 

BŘEZEN Za uznání práv křesťanských společenství

Evangelizační úmysl: Za křesťanská společenství, zejména ta, která jsou vystavena pronásledování, aby zakoušela Kristovu blízkost a jejich práva byla uznána.
Národní úmysl: Ať dokážeme milovat bližního po vzoru lásky Boží, která je ochotna obětovat se až do krajnosti.

 

DUBEN Lékaři a jejich spolupracovníci ve válečných oblastech

Všeobecný úmysl: Za lékaře a humanitární pracovníky přítomné ve válečných oblastech, kteří nasazují vlastní život pro záchranu života druhých. 
Národní úmysl: Ať pokoj, který Ježíš Kristus po svém zmrtvýchvstání daroval svým učedníkům, dokážeme šířit do svého okolí.

 

KVĚTEN Církev v Africe – kvas jednoty

Evangelizační úmysl: Za církev v Africe, aby se přičiněním vlastních členů stala kvasem jednoty mezi národy a znamením naděje pro celý tento světadíl.
Národní úmysl: Ať v našich rodinách i farnostech vládne atmosféra laskavosti a vzájemného přijetí.

 

ČERVEN Životní styl kněží

Evangelizační úmysl: Za kněze, aby tím, že se zavazují ke skromnému a pokornému životu, aktivně projevili porozumění a podporu těm nejchudším.
Národní úmysl: Ať jsou křesťané vnímaví k trpícím i chudým a ti, kteří jim slouží, ať mají dost pokory a trpělivosti.

 

ČERVENEC Poctivost v soudnictví

Všeobecný úmysl: Aby všichni, kdo spravují soudnictví, jednali poctivě a aby nespravedlnost, přestože ve světě i vítězí, neměla poslední slovo.
Národní úmysl: Ať všichni lidé mají možnost odpočinku pro tělo i pro duši a ať všude objevují radost z Boží blízkosti.

 

SRPEN Rodiny – školy lidského zrání

Evangelizační úmysl: Aby se rodiny zásluhou života modlitby a lásky stávaly stále více „školami“ skutečného lidského zrání.
Národní úmysl: Ať věrnost, láska a odpovědnost doprovázejí všechny manžele, stejně jako vytrvalost při společné modlitbě v rodinách.

 

ZÁŘÍ Ochrana moří a oceánů

Všeobecný úmysl: Aby politici, vědci a ekonomové společně pracovali pro ochranu moří a oceánů.
Národní úmysl: Ať jsou děti a mladí lidé otevření pro poznání Boha i svého místa ve světě a mají k tomu dost odhodlanosti i sebeovládání.

 

ŘÍJEN Misijní jaro církve

Evangelizační úmysl: Aby inspirace Ducha Svatého vedla církev k novému rozkvětu misií.
Národní úmysl: Ať svatost kněží a tichost a obětavost všech Bohu zasvěcených svědčí světu o tom, že Bůh stačí pro naplnění života.

 

LISTOPAD Dialog a smíření na Blízkém východě

Všeobecný úmysl: Aby se v zemích Blízkého východu, v němž rozdílné náboženské skupiny sdílejí tentýž životní prostor, zrodil duch dialogu, setkávání a smíru.
Národní úmysl: Ať všichni naši zesnulí mohou plně zakoušet dobrotu Boží a my ať žijeme tak, že se budeme moci jednou radovat s nimi.

 

PROSINEC Budoucnost těch nejmladších
Všeobecný úmysl: Aby každá země připravila nezbytné odpovídající kroky pro zajištění budoucnosti nejmladší generace, především těch, kteří nepřiměřeně strádají.
Národní úmysl: Ať se nám všem daří žít z moci Boží milosti a ať přinášíme dobré ovoce Božího Ducha pro tento svět.

 

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc květen 2019

Abychom se na přímluvu svatých Cyrila a Metoděje vzájemně uznávali

a ctili jako děti stejného Otce, navzdory kulturním, náboženským

nebo etnickým rozdílům.

„Kristus vstal z mrtvých!“ Těmito slovy si už od starověku křesťané ve velikonočním čase navzájem přáli: Christos voskrese! Voistinu voskrese! Tato slova vyjadřují velikou radost z vítězství Krista nad zlem a smrtí. Jsou potvrzením a svědectvím srdce naší víry: Kristus žije! On je naše naděje a nejkrásnější mladost tohoto světa. Vše, čeho se On dotýká, se stává novým, naplňuje se životem. On žije a chce, abychom žili! On je v nás, je s námi a nikdy nás neopustí! On kráčí s námi! Jakkoli bychom se vzdálili, po našem boku je Vzkříšený, který nás neustále volá a čeká, abychom začali znovu. Nikdy nemá strach začít znovu: vždy nám podá ruku, abychom nově začali. Když se cítíš starý kvůli smutku – smutek tě činí zestárnutým –, kvůli nevraživosti, strachu, pochybnosti a neúspěchu, On bude přesto u tebe, aby ti dodal sílu a naději. On žije, chce, abys žil, a kráčí s tebou (Postsynodální exhortace Christus vivit, 1–2). 

Jsme vděční svatým Cyrilu a Metodějovi, spolupatronům Evropy, kteří svými modlitbami, důmyslem a svornou apoštolskou námahou jsou nám příkladem a zůstávají i po více než tisíciletí inspirátory plodného dialogu, harmonie, bratrského setkání mezi církvemi, státy a národy! Kéž jejich zářivý příklad podnítí mnohé další, aby je napodobovali i v našich časech, a tak dali vzniku novým cestám pokoje a svornosti! (z úvodní promluvy papeže Františka na jeho apoštolské cestě do Bulharska).

 

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc duben 2019

– Abychom přispívali k růstu kultury milosrdenství:

nehleděli na druhého lhostejně a neodvraceli svůj pohled, když spatříme utrpení.

 

Ježíš nás zve k pohledu na Otcovo Srdce, abychom tak denně objevovali, že jsme bratři. Tento široký horizont nás uschopní překonávat krátkozrakou rozdělující logiku. Osvojíme si pohled, který nebude znejasňovat a zapírat naše rozdílnosti v jakési snaze o vynucenou jednotu nebo tichou marginalizaci. Budeme-li schopni denně pozvedat oči k nebi v modlitbě Otčenáš, budeme žít nikoli jako nepřátelé, nýbrž jako bratři. „Všechno, co je moje, je i tvoje“ (Lk 15,31). Tím se nemíní pouze materiální statky, nýbrž účast na samotné Otcově lásce a soucitu. To je pro křesťana ten největší poklad a bohatství. Namísto toho, abychom se poměřovali či klasifikovali na základě nějakého morálního, sociálního, etnického či náboženského stavu, můžeme uznat, že existuje ještě jiný stav, který nikdo nemůže zrušit ani zničit, poněvadž je to ryzí dar: stav milovaných, vytoužených a oslavených dětí Otce. „Všechno, co je moje, je i tvoje“ – také moje schopnost soucitu, říká nám Otec. Neupadněme do pokušení redukovat svoji synovskou příslušnost na otázku zákonů a příkazů, povinností a plnění. Naše příslušnost a naše poslání se nerodí z voluntarismů, legalismů, relativismů či integrismů, nýbrž z lidí, kteří každý den pokorně, stále a úpěnlivě prosí: „Přijď království tvé!“

 

 

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc březen 2019

- Abychom prožívali přípravu na Velikonoce s vědomím, že naše připodobnění Kristu

 

(srv. Řím 8,29) je nedocenitelným darem Božího milosrdenství. 

 

Pokud člověk žije jako dítě Boží, pokud žije jako člověk vykoupený, pokud se nechává vést Duchem Svatým (srov. Řím 8,14) a dokáže poznávat a uvádět do praxe Boží zákon, počínaje zákonem vepsaným do jeho srdce a do přírody, pak koná dobro i pro stvoření a spolupracuje na jeho vykoupení. Proto si stvoření, jak říká svatý Pavel, toužebně přeje, aby se projevily Boží děti, tedy aby ti, kdo se těší z milosti Ježíšova velikonočního tajemství, naplno prožívali jeho plody, jež mají dosáhnout své plné zralosti vykoupením samotného lidského těla. Tvorstvo proto naléhavě potřebuje, aby se ukázali Boží synové a dcery, kteří by se stali „novým stvořením“: „Je-li tedy někdo v Kristu, je novým stvořením: to staré zaniklo, je zde to nové“ (2Kor 5,17). Tím, že se oni projeví, i samotné stvoření může „slavit Velikonoce“; může se otevřít novým nebesům a nové zemi (srv. Zj 21,1). Jít směrem k Velikonocům znamená obnovu naší tváře a našeho srdce křesťanů skrze pokání, konverzi a odpuštění, abychom mohli prožívat celé bohatství milosti velikonočního tajemství. Tato „netrpělivost“ a očekávání tvorstva dojdou svého naplnění, až se projeví Boží děti, tedy až křesťané a všichni lidé s rozhodností podstoupí „námahu“ konverze. Celé stvoření je spolu s námi povoláno, aby „i ono bylo osvobozeno od poroby porušenosti a vešlo pak do svobody a slávy Božích dětí“ (Řím 8,21). Postní doba je svátostným znamením této konverze. Vyzývá křesťany, aby s větší intenzitou a konkrétností vtělovali velikonoční tajemství do svého osobního, rodinného a společenského života, zvláště za pomoci postu, modlitby a almužny. Postit se znamená učit se proměňovat svůj postoj k ostatním lidem a tvorům: přecházet od pokušení všechno „pohlcovat“, abychom nasytili svou chamtivost, ke schopnosti trpět z lásky, která může naplnit každou prázdnotu našeho srdce. Modlit se, abychom se dokázali zříkat modloslužebnictví a pocitu soběstačnosti svého já a abychom prohlásili, že potřebujeme Pána a jeho milosrdenství. Dávat almužnu, abychom se zbavili pošetilosti, že můžeme žít a shromažďovat všechno pro sebe s iluzí zabezpečit se pro budoucnost, která nám nepatří. Tak budeme nacházet radost z plánu, který Bůh vložil do stvoření i do našeho srdce, plánu, jenž znamená milovat jeho, své bratry i celý svět a v této lásce nacházet pravé štěstí.

 

Naléhavý úmysl Apoštolátu modlitby papeže Františka na měsíc únor 2019

 

– za dar pokoje, o jehož přijetí a rozvíjení má každý usilovat

 

Papež František nasměrovává náš pohled do tří oblastí, za které se máme spolu s ním modlit:

a) Papež říká: „S velkým znepokojením sleduji humanitární krizi v Jemenu. Obyvatelstvo je vyčerpáno dlouhým konfliktem, mnoho dětí trpí hladem a není dostupná potrava. Všechny vybízím k modlitbě za naše bratry v Jemenu pomodlit se jeden Zdrávas Maria.“

b) Ocenil způsob, jímž katolíci v Itálii podporují a chrání život již od početí. Rodina je v jeho pohledu místem, kde se rodí budoucnost společnosti.

c) Na začátku února se na Dálném Východě a v různých částech světa slaví lunární Nový rok. Papež jim poslal tento pozdrav: „Rád bych všechny srdečně pozdravil a popřál jim, aby ve svých rodinách pěstovali ctnosti, jež pomáhají žít v pokoji mezi sebou navzájem.“

Je velmi mnoho znepokojivých věcí kolem nás. O to více je třeba pečovat o vlastní srdce a nechat ho dorůstat do nezviklatelné důvěry v Boží moc. Kdo se ve svém srdci ztiší, může zaslechnout Ježíšovo ujištění: „Stále znova přicházím, abych skrze vaše srdce, vaše životy uskutečňoval svou svatou vůli lásky na celém světě! Celý svět je skrze mne pro vás otevřen! Očekávám, že budete žít vědomě to, že cokoliv činíte z lásky (byť ve skrytu srdce), má to dosah do celého světa! Ne hlučná činnost, ale především skrytá, je nejsilnějším hlasem, který svědčí o zázracích mé moci!“ Je známou a osvědčenou pravdou: křesťan misijně objímá celý svět tím, že jedná před Boží Tváří na tom místě, které je mu právě svěřené.