Jdi na obsah Jdi na menu

Popeleční středou začíná postní doba

17. 2. 2021

Čtyřicetidenní postní doba je dobou přípravy na oslavu Velikonoc. Vstupujeme do ní Popeleční středou. V liturgickém kalendáři církve je to středa, která předchází první neděli postní. Datum Popeleční středy je pohyblivé, určuje se podle data slavení Velikonoc.

Na Popeleční středu se věřícím při slavení liturgie na čelo uděluje znamení kříže nebo sype popel se slovy: "Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš" (podle starozákonní knihy Genesis, srov. Gn 3,19), nebo se slovy "Obraťte se a věřte evangeliu" (srov. Mk 1,15).

Letos, z důvodu pandemické situace, vydala Kongregace pro bohoslužbu a svátosti instrukci k udělování takto: Kněz se po požehnání popela a pokropení svěcenou vodou obrátí ke shromáždění a vysloví výše uvedenou formuli. Samotný obřad popelce probíhá za obvyklých hygienických opatření (rouška, vydezinfikované ruce). Kněz neopakuje uvedená slova u každého, kdo přistoupí, ale mlčky nechá spočinout popel na hlavy účastníků kajícího obřadu.

Přijetí popelce je znamením pomíjivosti člověka a našeho pozemského života a znamení odhodlání znovu se zříci zlého jednání. Popeleční středa je dnem přísného postu. Barva postní doby v liturgii je fialová. Více informací najdete na stránkách cirkev.cz.

V naší farnosti, v kostele sv. Norberta, je ve středu 17. února 2021 mše svatá s udělováním popelce v 17.30 hodin. 

V postní době se vzhledem k trvajícím okolnostem nekoná modlitba Křížové cesty v kostele sv. Norberta společně. Rovněž ti, kdo mají obavy z účasti na liturgii (omezený počet, zdraví atd.) se mohou účastnit nadále prostřednictvím přímého přenosu přes média, např. YouTube kanál Strahovského kláštera nebo přes další možnosti. Předsíň kostela sv. Norberta bývá přes den obvykle přístupná k individuální modlitbě. Provoz farnosti a kostela lze kdykoliv podpořit darem (číslo účtu farnosti: 2830390369 / 0800), děkujeme.