Jdi na obsah Jdi na menu

Připomeňme si sv. Martina

10. 11. 2020

Svatý Martin se narodil někdy v roce 316-317 v dnešním Szombathely (Maďarsko) a zemřel 8. listopadu 397(?) v dnešním Candes-Saint-Martin u Tours (Francie). Byl to římský voják, který se stal poustevníkem a později biskupem. Bývá zobrazován nejčastěji jako voják na koni, který se dělí se žebrákem o svůj plášť.

 

Protože jsme v době vládních omezení bohoslužeb a vzájemného setkávání a nemůžeme uspořádat akci pro děti jako farnost, zde je alespoň několik námětů, jak si jej můžeme i v tomto čase připomenout v rodinách.

 

Na stránkách portálu o víře pro děti (deti.vira.cz) najdete o sv. Martinovi několik pěkných omalovánek a textů ZDE. Za normálních okolností se také v listopadu konají lampionové průvody na jeho připomínku. Podívejte se na snadné návody, jak si děti - třeba za pomoci rodičů nebo starších sourozenců - mohou vyrobit a vybarvit lucerničku ZDE nebo několik různých lampionů ZDE.

 

Děti, které přinesou v rámci procházky se svými rodiči ukázat vyrobený lampión (nebo menší děti nějaký svůj namalovaný obrázek sv. Martina) na faru ve volný den v úterý 17. listopadu 2020 v čase od 17 do 18 hodin, se můžou těšit na sladkou odměnu. 

 

A na závěr - maminky můžou vyzkoušet výborný recept na "svatomartinské" rohlíčky:

 

Slané:

300 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1 kostka droždí, vzejít kvásek, 100 g rozpuštěného vlažného sádla, 2 lžičky soli, cca 500g hladké mouky (vmícháváme postupně dle hustoty těsta). Těsto necháme vykynout v teple; na vále přehněteme; rozpůlíme a každou polovinu rozválíme na kulatou placku, kterou rozkrojíme na 4 až 6 trojuhelníků; svineme a stočíme do podkovy od delší strany ke špičce; na plechu necháme ještě dalších 10 až 20 min. kynout; potřeme vejcem a posypeme např. mákem, sezamem nebo kmínem; pečeme v rozpálené troubě na 200°C do zlatova.

Sladké:

300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 vejce, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka, nádivka (mák s rozinkami nebo tvaroh, povidla, atd...). Vytvoříme hustší těsto a necháme vykynout; vyválíme placku, nakrájíme ji na trojuhelníky; potřeme rozpuštěným máslem a lžičkou dáme doprostřed nádivku dle chuti; trojúhelníčky svineme do tvaru podkovy, dáme na vymaštěný plech a necháme ještě kynout; potřeme vejcem a upečeme.

 

 

 

Při tvorbě lucerniček, lampionů nebo obrázků sv. Martina přeji dětem hodně zdaru!

P. Petr