Jdi na obsah Jdi na menu

Manželství

9. 1. 2020

Svátost manželství

Svátost manželství je svazkem muže a ženy, kteří mezi sebou vytváření nejvnitřnější láskyplné společenství zaměřené na vzájemný prospěch manželů a plození a výchovu dětí. Není jistě náhodou, že právě při svatbě v Káni Galilejské vykonal Ježíš svůj první zázrak. Svátostné manželství je nerozlučitelné, vyjadřuje jednotu manželů a je neseno věrností jejich lásky. Při uzavření této svátosti kněz či jáhen asistují, přijímají jménem církve souhlas novomanželů a udělují požehnání církve. Tuto svátost si udělují manželé navzájem, vyjadřují manželský slib a tím vytvářejí smlouvu, která je dobrovolná. Také k manželství musí být snoubenci připraveni, aby znali své povinnosti a závazky. 

PŘÍPRAVA

Příprava snoubenců probíhá prostřednictvím kněze, nebo pověřené osoby, je nutné počítat alespoň se dvěma měsíci času. Během přípravy se snoubenci seznámí s obřadem, se svými závazky a povinnostmi, ale také s dotazníky, které musí z hlediska církve i státu vyplnit a podat. Uzavření manželství mezi katolíkem a pokřtěným nekatolíkem, nebo mezi katolíkem a nepokřtěným je možné. Je však zapotřebí výslovného svolení církevní autority, nebo dispensu od překážky. Dále je třeba vyřídit úřední agendu. Podle nyní platné zákonné úpravy má církevní sňatek platnost i před státem. Proto je nutné vyřídit formality nejen pro církevní matriku, ale i pro občanskou (státní) matriku. K tomu je třeba navštívit oba úřady. Svobodní snoubenci potřebují pro účely církevní matriky občanské průkazy, rodné listy a pokřtění i své křestní listy (u katolíka výpis z křestní matriky, který není starší více než tři měsíce, počítáno od data svatby), dále pak eventuálně doloží, že jsou k církevnímu sňatku způsobilí.

Snoubencům doporučujeme absolvovat společnou přípravu k manželství. Potřebné informace najdete na stránkách Arcibiskupství pražského v odkazu ZDE. Potvrzení o absolvování přípravy pak doloží snoubenci k ostatním formalitám duchovnímu správci.

CÍRKEVNÍ SŇATEK

Svatební obřad i přípravu je nutné projednat s knězem, nejde jen o krásu obřadu, ale o jeho smysl a závaznost i závažnost. Manželství muže a ženy je zakotvené v Bibli již při stvoření, kdy oba vytvářejí člověka, jsou tedy svými doplňky, pomocníky, už nejsou dva, ale jeden. Spojení Boha a Izraele vidí i proroci v Bibli jako obraz výlučné a věrné lásky, podobné lásce manželské. I Ježíš zdůrazňoval nerozlučitelnost manželství. Muž a žena, oba pokřtění, mají být svobodní k uzavření manželství, dobrovolně vyjadřují svůj souhlas v manželském slibu. Manželství má být otevřeno k přijetí dětí, rodina je rodinnou církví. Snoubenci si mohou ke svatebnímu obřadu zvolit po schválení oddávajícím knězem některé z doporučených biblických čtení. 

O křesťanským pojetí manželství, lásce a závazku věrnosti pak obšírněji pojednává specializovaný web Arcibiskupství pražského ZDE

ROZLUKA, ROZVOD, NEPLATNOST MANŽELSTVÍ

Svátostné manželství je nerozlučitelné. Mohou ale nastat okolnosti, které uzavřené manželství učinily neplatným. To zkoumá církevní soud, který může tuto neplatnost prohlásit, pak lze po čase uzavřít skutečné svátostné manželství v kostele. Pokud je soužití manželů prakticky nemožné, připouští církev oddělení manželů a ukončení jejich společného bydlení. Takové manželství zůstává i nadále platné, manželé stále zůstávají v manželském svazku a nemohou uzavřít nový svazek. Rozluku podle občanského práva církev neuznává, pokud někdo uzavře nový občanský sňatek, odporuje to Božímu zákonu a nelze přistupovat ke svatému přijímání či vykonávat v církvi zodpovědné funkce.