Jdi na obsah Jdi na menu

Nové zvony pro Strahov

25. 11. 2020

Současné tři zvony baziliky g1, b1, e2 doplní zvon g2, který je svěšen a nachází se v klášterní knihovně. Soubor pak bude doplněn o čtyři zcela nové zvony d1, f1, d2, f2 o váze přibližně 1,7 tuny, 1,3 tuny, 300 kg a 120 kg.

 

 

zvonecek-900.jpgJubileum 900 let existence díla sv. Norberta (1121 – 2021) je především slavností řádu. Bazilika Panny Marie Nanebevzaté na Strahově, kde se uchovávají jeho ostatky, je však i místem, které slouží mnoha poutníkům a dalším návštěvníkům.

 

Pokud se chcete na tomto dobrém díle podílet, můžete symbolicky přispět na pořízení nových zvonů. V naší farnosti, v sakristii kostela sv. Norberta, za symbolický příspěvek v minimální hodnotě 200 Kč, obdržíte na památku malý zvoneček vyrobený k řádovému jubileu (je k dispozici do vyčerpání zásob).

 

Čtyři nové zvony budou požehnány v rámci slavnostních nešpor, konaných v předvečer první adventní neděle, v sobotu 28. listopadu 2020 v 18.00, kdy začíná oslava jubilea a kdy budou k veřejné úctě vystaveny ostatky zakladatele řádu (a patrona naší farnosti) sv. Norberta z Xanten. Tato slavnost proběhne za účasti generálního opata premonstrátského řádu Jose Wouterse, O.Praem. Vše budete moci sledovat v přímém přenosu ve vysílání TV Noe a na YouTube.

 

 

 

Největší zvon je zasvěcen Matce Boží, menší sv. Janu Křtiteli (Panna Maria Nanebevzatá je patronkou premonstrátského řádu a spolu se sv. Janem Křtitelem jim byl zasvěcen první kostel v Prémontré). Třetí zvon je zasvěcen sv. Augustinovi z Hippo (podle jehož Řehole premonstráti žijí a považují jej, po sv. Norbertovi, také za svého otce). A poslední je zasvěcen všem svatým a blahoslaveným premonstrátského řádu (jména všech jsou na zvonu také napsána).