Jdi na obsah Jdi na menu

Mariánská pouť do Hájku u Unhoště

5. 5. 2023

Kontakt (organizace a případné dotazy)

Vít Ossendorf, email: vitossendorf@seznam.cz, telefon: 724 033 085


Pro všechny, kteří chtějí uctít Pannu Marii, se koná z naší farnosti pouť do známého františkánského poutního místa Hájek u Unhoště s možností pěší poutě na Strahov. Zvány jsou osoby všech věkových kategorií.

Pouť začne ve františkánském klášteře Hájek v 11:00 hod. mší svatou. Mši sv. bude celebrovat P. Jan Maria Vianney Dohnal, OFM., vikář konventu u kostela Panny Marie Sněžné v Praze a rektor kláštera v Hájku. Po mši svaté uctíme Pannu Marii Fatimskou pobožností.

Hájek je dobře dostupný veřejnou dopravou. Autobus či vlak jezdí z Prahy do Jenče, který je vzdálen 3 resp. 4 km po rovinaté asfaltové silničce od poutního místa. Klášter lze dosáhnout i osobní dopravou, automobilem (dá se bezproblémově parkovat) či na kole.

Po modlitebním programu bude následovat občerstvení formou opékání špekáčků (dopřeje-li nám sv. Petr příhodné počasí) – špekáčky a další ingredience si poutníci obstarají individuálně. Koláče, nakrájená zelenina či ovoce jsou vítány. Nápoje se dají nakoupit ve vedlejší hospodě „U Hamouzů“, hned vedle kláštera.

Kdo bude chtít jít na pěší pouť, z Hájku vyrazíme přes Litovici, Břve, Hostivici, Sobín, Zličín, Řepy, Bílou horu a Břevnov na Strahov, kde pouť ukončíme krátkou modlitbou u sochy Panny Marie z exilu (alternativně ji ukončíme v Hostivici, jako v posledních předkovidových letech). Během pochodu kolem výklenkových kaplí s motivy ze života Panny Marie a Sv. Františka z Assisi, které nám budou orientačními body, budeme rozjímat tajemství posvátného růžence a bavit se. Předpokládaná délka trasy je 18 km (do Hostivice jen 6 km), prakticky v rovinatém terénu.

Pro ty, kteří nebudou moci dále, je v blízkosti pravidelná doprava na karlovarské silnici a Buštěhradské dráze a v Praze městská doprava. Cestu až na Strahov lze klidně projet na kole či s kočárkem.

S sebou si vezměte růženec, kancionál, občerstvení, něco proti dešti a hlavně touhu blíže se spojit s naší Nejsvětější Matkou Pannou Marií prostřednictvím duchovního rozjímání a modlitby.

 

Pojďte do lesa svatého, k Panně Rodičce Boha živého, tu milostí nabudete, a potěšení dojdete.

(stará poutní hájecká píseň)